Cara Memasak Ayam Percik

Cara Memasak Ayam Percik. Lagi lama diperap lagi sedap. Ayuh cuba sendiri resepi ini baru tahu merecik tak merecik resepi ni.

Resipi Simple Rasa Pun Sedap, Begini Cara Buat Ayam MaduResipi Simple Rasa Pun Sedap, Begini Cara Buat Ayam Madu
Resipi Simple Rasa Pun Sedap, Begini Cara Buat Ayam Madu from www.keluarga.my

Kalau suka pedas, boleh letak banyak cili padi. Salah satu masakan ayam yang sedap adalah ayam percik. Selain dari rasanya yang enak, daging ayam juga.

Kisar Semua Bahan Di Atas Kecuali Santan, Asam Keping Dan Tepung Beras.

Kisar bahan perap tadi, kemudian perapkan ayam dengan bahan tersebut selama 30 minit. Rebus air di dalam panci besar, masukkan ayam, gingseng, kurma, dan jahe ke dalamnya. Panggang ayam di atas bara api sambil percikkan bumbu di atasnya hingga ayam berwarna kuning keemasan dan cukup matang, angkat.

Ayam Percik Memang Disukai Oleh Ramai Orang Yang Gemarkan Sesuatu Menu Berasaskan Ayam.

Proses seterusnya adalah menyediakan kuah ayam percik iaitu dengan menum iskan bahan ramuan seperti bawang, serai, halia, kunyit dan sebagainya hingga wangi. Ternyata, cara bikinnya cukup mudah, ya. Diamkan selama 1 jam supaya bumbu meresap.

Keluarkan Asam Gelugur Dari Wajan, Masukkan Ayam.

Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit. Itulah resep dan cara membuat ayam percik khas malaysia yang pedasnya bikin merem melek. Jom kita cuba resipi ini, mudah sangat!

Baca Juga :   Cara Membuat Poster Di Corel Draw

So Garam Sekadar Cukup Rasa Je.

Sebelum melihat resepi, saya ingin kongsikan sedikit cerita berkenaan ayam percik kelantan yang saya sediakan hari ini. Lumuri potongan ayam dengan jahe dan bawang putih. Bakar ayam sehingga setengah masak dan bila ingin cepat masak boleh kukus dahulu sebelum dibakar.

Resipi Black Pepper Roasted Chicken.

Resepi ini dikongsikan oleh miya aira dan telah mendapat perkongsian ramai di facebook. Sebenarnya, ayam percik boleh dibuat sendiri di rumah dengan cara yang amat mudah. Cara masak ayam percik palingg senang dan sedapp!